Sağlık

Tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir! Kulakta sıvı birikmesinin belirtileri nelerdir?

Özellikle okul çağındaki çocuklarda daha sık görülen ve erken teşhis edilmediği takdirde işitme kaybına yol açabilen kulakta sıvı birikmesi önemli bir rahatsızlıktır. Çocuğunun kendilerini dinlememesinden, soruları cevapsız bırakmasından, televizyonu daha yakından izlemesinden şikayetçi olan aileler KBB yerine Psikiyatriye yöneliyor. İşte kulakta sıvı birikmesine ne iyi gelir, orta kulakta sıvı birikmesinden nasıl kurtuluruz?

KULAKTA SIVI BİRİKİMİ NEDİR?

Orta kulaktaki boşlukta normalde hava bulunur. Herhangi bir enfeksiyon veya iltihap belirtisi olmaksızın orta kulak boşluğunda sıvı birikmesidir. Bu duruma aynı zamanda Efüzyonlu Otitis Media, Seröz Otitis Media veya kısaca EOM veya SOM da denilebilir.

KBB Uzmanı Opr. Dr. Ali İstek Gökduman’ın yaptığı açıklamalara göre; Uzun süre tedaviye yanıt alınamazsa orta kulakta biriken sıvının ameliyatla alınması gerekir. Son olarak hastalığın tekrarını önlemek amacıyla kulak zarına havalandırma tüpleri adı verilen havalandırma tüpleri yerleştirilir. Yerleştirilen tüpler sayesinde normalde orta kulakta olması gereken hava sağlanır.

Tek taraflı sıvı birikiminin eşlik ettiği işitme kaybı veya kulak zarının incelmesi gibi durumlarda ameliyatın en kısa sürede yapılması gerekmektedir. Kişideki mevcut enfeksiyon tedavi edilmezse orta kulaktaki bu sıvı iç kulağı etkileyerek kalıcı işitme kaybına neden olabilir veya kulak zarının incelmesi veya çökmesi nedeniyle kulak zarı yırtılabilir.

ORTA KULAKTA SIVI BİRİKİMİNİN BELİRTİLERİ: TEDAVİ EDİLMEZSE İŞİTME KAYBI NEDEN OLUR!

Kulakta sıvı birikmesi belirtileri genellikle çocuklarda görülen sinsi bir duruma işaret eder. Kulakta sıvı birikiminin belirtileri şunları içerebilir:

İşitme kaybı: Bir çocukta işitme kaybı genellikle en belirgin semptomdur. Çocuğunuz söylenenleri net bir şekilde duyamıyor veya sık sık “ne?” diye soruyor. söylemesi bu duruma işaret ediyor olabilir.

Kulakta Doluluk Hissi: Çocuk kulakta tıkanıklık veya dolgunluk hissi yaşayabilir. Kişinin kulaklarını toplaması, çekmesi veya sık sık bükmesi gibi davranışlar bu belirtiye işaret edebilir.

Sık Konuşulan Şeyleri Tekrarlamak:Çocuk etrafındakilerin söylediklerini anlamakta zorluk çekebilir, sık sık tekrar etmesi ya da cümleleri doğru anlamaması mümkündür.

Okul Performansında Dikkat Dağılması ve Düşüş:İşitme kaybı çocuğun sınıfta dikkatini vermede zorluk yaşamasına ve dolayısıyla okul başarısının düşmesine neden olabilir.

Arandığında Yanıt Vermemek:Çocuğunuz adını söylediğinizde veya konuştuğunuzda beklenen tepkiyi vermiyorsa bu durum işitme sorununa işaret ediyor olabilir.

Televizyonu Yakından İzlemek:Çocuk televizyonu her zamankinden daha yakından izlemeye çalışabilir çünkü sesleri net duyabilmek için daha yakına ihtiyacı vardır.

Yoğun Oyuna Daldırma:İşitme sorunu olan çocuklar çevrelerine karşı daha az duyarlı olabilirler ve dolayısıyla oyunlarına daha fazla odaklanabilirler.

KULAKTA SIVI BİRİKİMİNİ NELER DÜZELTİR VE TEDAVİSİ NEDİR?

Orta kulakta sıvı birikimi olan çocuklarda genellikle başlangıçta ilaç tedavisi tercih edilir ve ağızdan antibiyotik tedavisi uygulanır. Ancak kulak damlalarının etkisiz kaldığı durumlarda diğer tedavi seçenekleri düşünülmelidir.

Öncelikle risk faktörlerinin azaltılması önemlidir. Örneğin bebekler için dikey emzirme sistemi tercih edilmeli, evde sigara içilmemeli, üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmaya dikkat edilmelidir.

Medikal tedavi ile iyileşme sağlanamayan durumlarda cerrahi müdahale düşünülebilir. Günümüzde en sık tercih edilen cerrahi yöntem kulağa havalandırma tüpü yerleştirilmesidir. Bu işlem sırasında geniz eti de alınabilir. Yeni bir çalışma olarak çocuklarda balon tuboplasti de yapılıyor.

Ameliyat genellikle 45 dakika sürer ve hastalar aynı gün taburcu edilir. Ameliyat sonrasında çocuklar kulaklarını daha iyi duymaya başlarlar. Bu cerrahi müdahale, işitme kaybını azaltarak çocuğun yaşam kalitesini artırabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu