Haber

Çin’de Vergi ve Harç Desteği Sayesinde Şirketlerin Yükü Daha da Hafifletiliyor

Çin’in kuzeyinde yer alan Tianjin kentinde vergi mükellefleri küçük ve mikro işletmeler için vergi iadesi alıyor, 1 Nisan 2022. (Fotoğraf: Xinhua)

BEİJİNG, 17 Kasım (Xinhua) — Çin’in Çarşamba günü yayınlanan resmi bilgilere nazaran, ülkede işletmelerin yükünün hafifletilmesine yönelik gayretler sürerken vergi iadelerinin yanı sıra vergi ve harç indirimleri ve ertelemeleri, 10 Kasım prestijiyle bu yıl 3,7 trilyon yuanı (yaklaşık 525,8 milyar ABD doları) aştı.

Çin Devlet Vergi Dairesi Lider Yardımcısı Wang Daoshu düzenlediği bir basın toplantısındaki açıklamasında, toplam katma paha vergisi (KDV) kredi iadelerinin geçen yılın yıllık ölçüsünün 3,5 katından daha fazla olmak üzere yaklaşık 2,31 trilyon yuana ulaştığını söz etti.

Wang’a nazaran, tercihli vergi ve harç indirimi siyasetleri bu periyotta vergi mükelleflerine 789,6 milyar yuan tasarruf sağlarken ertelenmiş vergi ve harç ödemeleri 679,7 milyar yuan oldu.

Uygulanan siyaset paketi, işletmeler üzerindeki vergi ve harç yüklerini aktif bir formda hafifletti ve ekonomik toparlanmayı kolaylaştırdı. Wang, vergi makamları tarafından izlenen 100.000 kritik kıymete sahip işletme için 100 yuanlık faaliyet geliri başına vergi ve harç ödemelerinin yüzde 5,3 düştüğünü ve ekipman üreticileri için düşüşün yüzde 9,6 olduğunu kaydetti.

Çinli işletmelerin satış gelirleri üçüncü çeyrekten bu yana vergi ve harç siyasetlerinin sonuç getirmesiyle geçen seneye nazaran yüzde 3,4 arttı ve bu oran ikinci çeyrekteki yüzde 1,1’e göre hızlanmış oldu.

Wang, bu senenin başından 10 Kasım’a kadar işletmelerin ekipman satın alma harcamalarının geçen seneye kıyasla yüzde 4,9 arttığını ve bu oranın bu yılın birinci yarısındaki artıştan 1 yüzde puan daha yüksek olduğunu söyledi.

Çin Devlet Vergi Dairesi Başdenetçisi Cai Zili, bu sene siyaset paketinin değerli bir kesimi olan KDV kredi iadelerinin, işletmelerin zorlukların üstesinden gelmesine yardımcı olmada ve bilhassa de küçük firmalar için ekonomiyi istikrara kavuşturmada değerli bir rol oynadığını belirtti.

Cai, bu sene KDV kredisi iadesinden yararlanan bütün vergi mükelleflerinin yüzde 93,1’inin bu tür geri ödemelerden 917,8 milyar yuan alan küçük ve mikro işletmeler olduğunu ve toplam tutarın yüzde 39,7’sini oluşturduğunu kaydetti.

Sektör bazında KDV kredisi iadelerinin yüzde 26,7’si üreticilere yapılırken nakliye, toptan-perakende ve inşaat gibi sektörler de iade kampanyasından önemli ölçüde faydalandı.

Cai, KDV kredisi iadelerinden yararlanan sanayi firmalarının bu sene 10 Kasım itibariyle satış gelirlerinde geçen seneye göre yüzde 10,3 artışla bu tür iadeleri almayanlara göre 2,2 puan daha yüksek bir artış kaydettiğini söyledi.

Wang, bu sonucun Çin’in araba pazarını güçlendirmeye yönelik destekleyici vergi siyasetlerinin tesirli olduğunu da kanıtladığını belirtti. Çin bu yılın başında, uygun binek araçlar için alım vergisini düşüreceğini ve yeni güçlü araçlar (NEV’ler) için alım vergisi muafiyetini uzatacağını duyurmuştu.

Bu yılın başından 10 Kasım’a kadar, NEV satışları geçen seneye kıyasla yüzde 78,1 artışla 4,48 milyon adede ulaştı. Haziran-Ekim ayları ortasında vergi indirimi için uygun olan binek araba satışları, vergi indirimlerinin şimdi yürürlüğe girmediği Ocak-Mayıs periyodundan yüzde 20,6 daha yüksekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu