Ekonomi

Kırklareli ve Edirne’de deprem riski olmadığı için emlak satışları patladı

Türkiye’deki deprem gündemi, fay hatlarının kesiştiği bölgelerde insanları endişelendiriyor.

Kırklareli ve Edirne taşınmaya uygun olanların ilk başvurduğu iller arasında yer alıyor.

İstanbul depremi endişelendiriyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından olası bir İstanbul depremi korkusu Edirne ve Kırklareli’de emlak satışlarının artmasına neden oldu.

alternatif arayışı

Son günlerde yaşanan sarsıntılardan korkan İstanbullular alternatif arayışlara yöneldi.

Edirne ve Kırklareli’ye talep

Fay hattına uzaklığı ve İstanbul’a yakınlığı nedeniyle Edirne ve Kırklareli’ne talep arttı. İstanbul’da yaşayan birçok vatandaş Edirne ve Kırklareli’nden arsa ve ev almaya veya kiralamaya başladı.

Tekirdağ tercih edilmiyor

Fay hattı üzerinde olan Tekirdağ tercih edilmedi.

“Deprem beklentisi İstanbul’dan göçü tetikledi”

Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Lider Öğretim Üyesi Doç. Adem Başpınar, afetlerden sonra insanların dini mekanlara gitmesinin makul bir ilişki olduğunu söyledi.

Son depremlerin ve deprem beklentisinin İstanbul’dan göçü tetiklediğini belirten Başpınar, güvenli bölgelere insan hareketliliği olduğunu kaydetti.

“Depremden bu yana emlak fiyatlarında yüzde 20, 25’lik artış oldu”

sosyal medyada “İstanbul’da sarsıntı olacak”Bu tür paylaşımların insanların göç motivasyonunu daha da artırdığının altını çizen Başpınar, insanların arayış içinde olduğunu belirterek şu bilgileri paylaştı:

‘Deprem riski olmayan iller’ diye çeşitli listeler paylaşılmaya başlandı. Buna Trakya illeri de dahildir. İnsanlar bunları gördükçe bu kez bir ekip bu fırsatı değerlendirmeye çalışır. Bu bağlamda Kırklareli’de emlak fiyatları depremden bu yana yüzde 20 ve yüzde 25 arttı.

“TOKİ’ye ilgi arttı”

Başpınar, TOKİ evlerinin güvenli olması nedeniyle bu binalara ilginin önemli ölçüde arttığını vurguladı.

“Kırklareli’de göç hareketliliği arttı”

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık, depremlerin ardından Kırklareli’nde göç hareketliliğinin arttığını belirtti.

“Kırklareli’ne yerleşmek isteyen yaklaşık 2 bin kişiye 20 günde ev ve arsa satıldı”

Kırklareli’nin deprem bölgesi dışında olması nedeniyle diğer illere göre daha güvenli görüldüğünü ifade eden Ilık, şunları kaydetti:

Tapu ve Kadastro Müdürlüğünden aldığım bilgiler doğrultusunda satışların arttığını öğrendim. Ülkemizin çevre ve belirli bölgelerinden bizi arayıp satılık arsa ve daire isteyenler var. Bölgemize doğru bir göç başladı. Geçmişte görülmemiş bir hareketlilik görüyoruz. İstanbul’dan ilimize yerleşmek isteyen yaklaşık 2 bin kişiye son 20 günde ev ve arsa satışı gerçekleşti.

“Edirne’ye yeni bir göç dalgası var”

Edirne Ticaret Odası Başkanı Sezai Irmak, deprem bölgesinden Edirne’ye gelen yaklaşık 5 bin kişinin dışında özellikle İstanbul’dan göç olduğunu söyledi:

Edirne’ye bir göç dalgası daha var. Güvenli gördükleri için geliyorlar. Edirne’miz İstanbul’un arka bahçesi konumunda. Dördüncü deprem kuşağında olduğumuz için oldukça güvenli, zemin sağlam. Nüfusumuzun 300 binlere çıkmasını canı gönülden diliyorum. Ticari potansiyeli ve hareketi artırın.

“İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi illerden göç eden vatandaşlar var”

Edirne Emlakçılar Derneği Başkanı Serhat Çeker, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Marmara Bölgesi’nden Edirne’ye yoğun bir göç dalgası yaşandığını belirtti.

İstanbul, Bursa ve Kocaeli gibi şehirlerden gelen vatandaşların müstakil ev yapabilecekleri arsa arayışına girdiğine işaret eden Çeker, olası İstanbul depremlerinden korktukları için daha sadık gördükleri Edirne’yi tercih ettiklerini söyledi.

“Edirne’de deprem sonrası 300 arsa ve daire satıldı”

Depremin ardından Edirne’ye arsa satışlarında gözle görülür bir artış yaşadıklarını anlatan Çeker, “Depremden sonra başta İstanbul olmak üzere Marmara bölgesinden yaklaşık 300 arsa ve daire satıldı.” söz konusu.

“Fiyatlar 4 kat arttı”

Konut ve özellikle arsa talebi nedeniyle fiyatların arttığını anlatan Çeker, “İnsanlar 1’in fiyatını kendi çıkarları için ikiye, üçe, dörde katlamışlar. Bu çok yanlış bir anlayış. Her şeyin bir değeri vardır, o değer üzerinden sayılmalıdır.”söz konusu.

cayeli-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu