Haber

James Webb Uzay Teleskobu, Yakındaki Bir Yıldız Sisteminde Suyun Varlığını Keşfediyor

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), geçen yıl göreve başladığından beri birçok yeni keşif yaptı. Şimdiye kadar yapılmış en güçlü uzay teleskobu olan JWST, yakınlardaki bir sistemde suyun varlığını ortaya çıkardı.

Yakındaki bir yıldız sisteminde keşfedilen su buharı

Gökbilimciler, yakındaki bir yıldızın etrafındaki bir toz bulutunda su buharı tespit ettiler. PDS 70 olarak bilinen genç gezegen sistemi, dünyamızdan 370 ışıkyılı uzaklıkta. Bu sistemin merkezinde, güneşimizden oldukça soğuk olan yaklaşık 5,4 milyon yaşında bir yıldız bulunur. Yıldızın etrafında iki gaz devi gezegen var.

Sistem içinde, yıldızı çevreleyen iki ayrı gaz ve toz diski vardır. İç ve dış diskler birbirinden 8 milyar kilometre ayrılırken, gaz devleri de bu boşlukta yer alıyor. Bilim adamları yakın zamanda bu sistemdeki PDS 70b’nin yörüngesini başka bir gezegenle paylaşıyor olabileceğini ortaya çıkardı.

Uzaydaki bu uydu kasıtlı olarak düşürüldü! İşte nedeni

Son zamanlarda PDS 70 sistemine yönelen bilim adamları, James Webb teleskopunun Orta Kızılötesi Enstrümanı aracılığıyla, yıldızdan 160 milyon kilometreden daha az bir mesafede, iç diskte bir su buharı izi tespit ettiler. Gökbilimciler, PDS 70’in sonunda güneş sistemimize benzer küçük, kayalık gezegenlere ev sahipliği yapabileceğine inanıyor.

Gökbilimciler, yaşı göz önüne alındığında, yıldızın yakınında su buharı keşfettiklerinde oldukça şaşırıyorlar. PDS 70’in gezegen oluşturan bir yıldız için görece eski olduğunu söyleyebiliriz. Bu çağda gezegen oluşturan bir diskte daha önce hiç su tespit edilmemişti. Son bulgularla birlikte uzayda su ve yaşam sorunu yeniden alevlendi.

Bilim adamları, iç diskte bir gezegen oluşursa, bunun da su içerebileceğini söylüyor. Ancak bu suyun yıldızın ürettiği radyasyona nasıl dayandığı açıklanmadı. Bu yıldızın gerçekten yaşanabilir bir gezegen oluşturup oluşturmayacağını zaman gösterecek.

Su genel olarak bir yaşam kaynağı olarak kabul edildiğinden, oluşacak yeni gezegenlerde suyun varlığı büyük değer taşımaktadır. Peki sizce uzayda su bulmak yaşam için yeterli mi? Görüşlerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

haberaltinekin.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu