Haber

ABD, Türkiye’deki şirketlere İran yaptırımları uyguluyor

ABD, aralarında Türkiye’den bir firmanın da bulunduğu dört kuruluş ve üç kişiye, İran Merkez Bankası’na Amerikan teknolojisi kaçakçılığı yaptıkları gerekçesiyle yaptırım uyguladığını duyurdu.

Hazine Bakanlığı, söz konusu yaptırımların “ABD ihracat kısıtlamalarını ve yaptırımlarını ihlal edecek şekilde İran Merkez Bankası tarafından kullanılmak üzere ileri ABD teknolojisinin sağlanmasıyla bağlantılı üç kişiyi ve dört kuruluşu hedef aldığını” belirtti.

Bakanlık, İran Merkez Bankası’nın, İran Devrim Muhafızları’na mali destek sağlaması nedeniyle şu anda ABD’nin yaptırım listesinde yer aldığını hatırlattı.

“ISC’nin Türkiye temsilcisi”

ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye’den yaptırım listesine alınan şirketin adının Ted Teknoloji Gelişim Hizmetleri Sanayi Ticaret A.Ş. olduğunu açıkladı. olduğunu duyurdu.

Bakanlık, diğer ticari kuruluşların ise İran Merkez Bankası’nın İran’daki iştiraki Informatics Services Corporation (ISC) ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Advance Banking Solution Trading ve Freedom Star General Trading şirketleri olduğunu belirtti. Açıklamada, BAE’deki bu şirketlerden biri olan Advance Banking Solution Trading’in ISC’nin paravan şirketi olduğu belirtildi.

ABD Hazine Bakanlığı, Ted Teknoloji Gelişim Hizmetleri Sanayi Ticaret A.Ş. ISC’nin Türkiye temsilcisi olarak görev yaptığını ve paravan şirketlerle işbirliği yaparak ABD mal ve teknolojisini satın aldığını bildirdi. Açıklamada, yaptırımlar listesinde yer alan ve hem Fransız hem de İran vatandaşlığına sahip ISC çalışanı Pouria Mirdamadi’nin Ted’in faaliyetlerine karıştığı belirtildi.

Ağustos 2019’da kuruldu

İstanbul Ticaret Odası sicil kayıtlarına göre bu kişinin adı şirketin tek yönetim kurulu üyesi olarak görünüyor.

Ticaret sicil kayıtlarına göre Ağustos 2019’da 50 bin TL sermaye ile kurulan şirket, bilgi teknolojileri alanında faaliyet gösteriyor. Sicil kayıtlarında şirketin adresi İstanbul Bahçelievler olarak görünüyor.

ABD Hazine Müsteşarı Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı Brian Nelson, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İran Merkez Bankası, Ortadoğu’yu daha da istikrarsızlaştırmaya niyetli iki önemli aktör olan İran Devrim Muhafızları Ordusu ve Hizbullah’a mali destek sağlamada kritik bir rol oynuyor” ” kullanılmış.

Nelson, “ABD, İran rejiminin hassas ABD teknolojisini ve kritik bilgileri elde etmeye yönelik yasadışı girişimlerini engellemek için elindeki tüm araçları kullanmaya devam edecektir” dedi.

DW/CÖ,HT

taskenthaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu