Ekonomi

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği ve bağlı birliklere rekabet soruşturması

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUMBİR) ve Birliğe bağlı 12 yerel birlik ve liderlerine ait işletmelere yönelik yürütülen rekabet soruşturması kapsamında sözlü savunma toplantısı yapıldı.

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Rekabet Kurumu’ndaki toplantıda, söz konusu sendika ve üyelerinin rekabeti kısıtlayan çeşitli işlemler yaparak Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ilgili unsurunu ihlal edip etmediğinin belirlenmesi amacıyla soruşturma açıldığını hatırlattı. yarışma.

Soruşturma heyeti temsilcisi, YUMBİR ve ona bağlı birlikler ile yumurta üretimi alanında faaliyet gösteren 12 işletmenin Kanunun ilgili maddesine aykırı olup olmadığının tespiti amacıyla soruşturma başlatıldığını belirtti.

Soruşturma kapsamında elde edilen bulgular ışığında Kurul kararıyla Karem Yumurta Yem San. ve Tic. Ltd. (KAREM) ve Kor Agro Organik Gıda İnşaat Enerji San. ve Tic. AŞ’nin (KOR AGRO) soruşturma dışında tutulacağını belirten temsilci, Derya Tavukçuluk İşletmesi Sanayi ve Ticaret AŞ (Derya Tavukçuluk) ve Bilken Tarım Besin San. Tik. Ltd. (BİLKEN) unvanlı işletmeler hakkında soruşturma açılmasına ve ilgili soruşturmanın daha önce Kurul kararıyla açılan soruşturmayla birleştirilerek yürütülmesine karar verildiğini belirtti.

Temsilci, yapılan incelemelerde üretici birliklerinin yumurta fiyatlarını belirlemeye ve yumurta arzını kısıtlamaya yönelik işletme sendika hareketleri içinde olduklarına dair delil elde edildiğini, delillerin değerlendirilmesi sonucunda MERKEZ YUMBİR ve 12 bağlı sendikanın Kanun’u ihlal ettiği, muafiyetten yararlanamadıkları ve söz konusu işletme birlikleri hakkında idari işlem başlatıldığı belirtildi. Ceza verilmesi gerektiğini kaydetti.

MERKEZ YUMBİR Başkanı İbrahim Afyon’un rekabet ihlalinde belirleyici etkisinin bulunduğunu ve MERKEZ YUMBİR’e uygulanacak idari para cezasının yüzde 5’ine kadar idari para cezasının Afyon’a uygulanması gerektiğini vurgulayan temsilci, “12 şirket hakkında soruşturma sürüyor” Yasayı ihlal etti.” “Şirketin herhangi bir işlem yaptığına dair bir bulguya rastlanmadığından şirketlere idari para cezası verilmesine gerek olmadığı kanaatine varıldı.” değerlendirmesini yaptı.

Temsilci, derneklerin ihlal süresinin 1-5 yıl arasında olduğuna dikkat çekerek, belirlenen temel para cezasının yarı oranında artırılması gerektiğini söyledi.

Soruşturma heyetinin ardından sendika ve şirket yöneticileri sözlü savunmalarını yaptı.

Kurul, soruşturmaya ilişkin nihai kararını 15 gün içinde açıklayacak. Kararın daha erken alınması halinde Rekabet Kurumu’nun internet sitesinden duyurulacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu