Ekonomi

Vergi artışı piyasayı ve piyasayı nasıl etkileyecek?

İşlenmiş gıda ürünlerinde yüzde 8 olan Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 10’a çıkarılırken, işlenmemiş temel gıda ürünlerinde KDV yüzde 1’de sabit tutuldu.

Ancak gerek diğer tüm eserlere uygulanan vergilerin artması gerekse döviz kurundaki yeni rekor seviyeler nedeniyle artan maliyetler perakende gıda fiyatlarını yükseltmeye başladı.

Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sözcü’den Gamze Bal’ın haberine göre Erdal Tüfekçi, son gelişmelerin KDV’li gıda ürünleri fiyatlarında yüzde 15-17’lik bir yukarı yönlü baskı oluşturduğunu söyledi. tüm perakende ürünlerle birlikte yüzde 1; Bugünden itibaren yeni fiyat listelerinin vatandaşlara yansımaya başlayacağını söyledi.

Buna bir de akaryakıta ÖTV zammı sonrası litre başına 6-7 TL artan akaryakıt ve motorin maliyetlerindeki artış eklendi.

Türkiye Taşıyıcılar Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan ve İstanbul Gıda Toptancıları Derneği Başkanı Mustafa Karlı, motorinin litresinin 26 TL’den 33 TL’ye çıkarılmasının en az yüzde 20’lik bir artışa yol açacağına dikkat çekti. Yaş sebze, meyve ve kuru gıda fiyatlarında bu hafta prestij artışı yaşandı.

Sebze ve meyve fiyatlarına mazot darbesi

Yaş sebze ve meyve fiyatlarında temel belirleyicinin tarımsal üretim olduğunu söyleyen Tavşan, tarladan aldıkları bilgiye göre bu yıl rekoltede önemli bir sorun olmadığını, ürünlerde fiyatların rahatlayacağını söyledi. üretimi buna göre artacaktır.

Ancak akaryakıtta yapılan ÖTV’deki sert artışın ardından akaryakıt ve motorinin litre fiyatı 6-7 TL civarında arttı.

İllere göre 33 lirayı aşan bir litre mazotun sadece ulaşım maliyetlerinde değil, tarımsal üretimin tüm aşamalarında ciddi maliyet artışına neden olacağına dikkat çeken Tavşan, şöyle konuştu:

“Motorin sadece nakliye giderlerimiz için değil, tarımsal üretimin her aşamasında kullanılıyor. Dolayısıyla maliyetlere ciddi anlamda etki edecek bu durum ister istemez sebze ve meyve fiyatlarını da artıracaktır.”

“Domates 3 liradan 5 liraya iner diyemem ama fiyatların yükselmemesi gibi bir ihtimal yok” diyen Tavşan, “Akaryakıttan alınan ÖTV artışı pompa fiyatını yükselttiği için fiyatların artmaması gibi bir ihtimal yok” dedi. Motorin yüzde 20’den fazla artarsa, fiyat artışları da bu oranlarda olacak.”

Toptan gıda tarafında gerginlik sürüyor

Mustafa Karlı, KDV oranlarındaki 2 puanlık artıştan çok fiyatlara etki edecek gelişmenin akaryakıtta ÖTV artışı olduğuna dikkat çekerek Tavşan’a benzer şekilde yüzde 20’lik orana işaret ederek, “Ulaştırma bizim için ciddi bir maliyet. Akaryakıttaki artış oranı aynı oranda satılan ürünleri de etkiliyor. Yeni fiyat geçişleri de bu hafta netleşecek” dedi.

Profitable ayrıca, “KDV’si yüzde 1 olan temel gıdadaki vergi oranı değişmedi ancak diğer tüm ürünlerde vergi arttığında fiyatlar da yükseldi. Döviz kurundaki yeni rekorlar en az vergilerdeki artış kadar etkili. Zaten sınırlı arz var. Toptan gıda ile mevcut ortam biraz gergin” dedi.

‘Vergi ve kur en yüksek enflasyona neden olacak’

Perakende gıda fiyatlarındaki fiyat artışları sadece vergi oranlarındaki artış nedeniyle değil, döviz kurundaki yeni rekor seviyeler ve asgari fiyattaki orta dereceli artışın etkisiyle personel maliyetlerindeki artış nedeniyle de artıyor. temmuzun prestiji.

Erdal Tüfekçi, tüm bu faktörlerin maliyetleri artırdığı için perakende satış fiyatlarını da etkilediğine işaret ederek, “Temmuzun enflasyonun en yüksek olduğu ay olmasını bekliyoruz.”

Öte yandan Reuters’in haberine göre ekonomistler, seçim sonrası vergi oranlarındaki artış ve TL’deki yeni değer kaybı nedeniyle Temmuz ayında yüzde 10’luk bir TÜFE artışı bekliyor.

Ayrıca yıl sonu TÜFE’nin yüzde 50’den yüzde 60’a çıkmasının da kaçınılmaz olduğu değerlendirilmektedir.

haberhassa.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu