Teknoloji

Twitter Karanlık Web Sürümünü Kapattı

İnternet sağlayıcıların sunduğu standart DNS ile erişemediğimiz ‘dark web’ ve ‘deep web’ gibi kavramları araştırırken sıklıkla duyabileceğiniz Tor ağındaki platformlara erişim sağlar. .soğan” uzantısı bazı büyük platformlar tarafından benimsenmeye devam ediyor.

Örneğin heyecan Geçen yıl ‘.onion’ alan adı üzerinden platforma erişim sunmaya başladı. Ancak şirket, alan adını yenilemesi gerektiği sürece hiçbir şey yapmadı. Twitter’ın ‘.onion’ hizmeti, böylece kendi kendine sonlandırıldı.

“Sertifika yanlışlıkla yenilenmedi” diye bir şey olmayabilir:

Twitter’ın web sitesine .onion uzantılı erişmeye çalıştığınızda artık uzantının doğrulanmadığına dair bir kusur bildirimi ile karşılaşıyorsunuz. Ayrıca, sertifika 6 Mart prestijiylegeçerliliğini yitirdiği açıklandı.

Öte yandan, .onion uzantısının mimarı Tor Projesi daha önce Twitter’a sertifikanın süresinin dolmak üzere olduğunu bildirdiğini duyurdu. Ancak şirkete geçen yıl Twitter hizmetiyle yardımcı olan Alec Muffett, neden herhangi bir işlem yapılmadığına dair ipucu veriyor:

“Bunu inşa eden insanlar – en azından etkileşimde bulunduğum herkes – hepsi gitti (kovuldu veya işsiz kaldı).”

.onion uzantısı Twitter’a ne getirdi?

.onion uzantısının Twitter’a sunduğu özellikler tamamen Tor ağının uzantısı ve avantajlarından oluşmaktadır. Tor ağı, tamamen anonim olarak erişildi Şifreli bir ağ olduğu için kullanıcıların konum ve kimlik bilgilerini gizlemesine olanak tanır. Bu aslında Twitter’ın sansüre karşı bir önlemi olarak görülüyordu.

Elbette bu noktada büyük bir uyarıda bulunmakta fayda var: .onion uzantılı bağlantıların birçoğu kötü niyetli kişiler tarafından kurulmuş platformlara ait olabilir.

  • Twitter’ın .onion alan adı şu şekli aldı:
    twitter3e4tixl4xyajtrzo62zg5vztmjuricljdp2c5kshju4avyoid.onion

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu