Haber

Rusya’dan beyin göçü: 100 bin BT çalışanı ülkeyi terk etti

24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla başlayan savaşın ardından 100 bin bilgi teknolojileri (IT) uzmanının ülkeyi terk ettiği açıklandı. Bilişim çalışanları başta olmak üzere gençler arasında nitelikli iş gücünde savaşın başlamasıyla birlikte artan yurt dışına göç eğilimi, Eylül ayı sonunda açıklanan kısmi seferberlik ile hız kazandı.

Rusya Dijital Kalkınma Bakanı Maksut Shadayev, bilişim şirketlerinin çalışanlarının yaklaşık yüzde 10’unun ülkeyi terk ettiğini ve geri dönmediğini belirterek, toplam 100 bin bilişim uzmanının yurt dışında olduğunu kaydetti. Shadayev, yurt dışına giden BT profesyonellerinin yüzde 80’inin Rus şirketlerinde çalışmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

BT şirketlerine uyarı: Katı kısıtlamalar getirmeyin

Gençlerin ülkeyi terk etme nedenlerine değinmeyen Bakan, nitelikli iş gücünün yabancı şirketlere yönelmesini önlemek için bilişim şirketlerini uzaktan çalışmaya katı kısıtlamalar getirmekten kaçınmaya davet etti.

Yurtdışına çıkan Rusların büyük bir kısmının Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yanı sıra Ermenistan, Gürcistan ve Kazakistan gibi komşu ülkelere yöneldiği biliniyor.

AFP/BK,EC

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu