Ekonomi

Japonya’da negatif faiz oranlarından çıkış yolu aranıyor

Japonya Merkez Bankası (BOJ) para politikası konseyi üyeleri geçen ay yaptıkları toplantıda negatif faiz rejiminden olası çıkışa yönelik politika seçeneklerini tartışmıştı.

30-31 Ekim’deki toplantısında politika faizini eksi yüzde 0,1’de sabit tutan BOJ, uzun vadeli getirilerin daha yüksek seviyelere çıkmasına olanak sağlayacak bir adım attı.

Bankadan yapılan açıklamada, 10 yıllık tahvil getirisi denetiminde daha esnek bir yaklaşım benimseneceği belirtilirken, yüzde 1’in referans noktası olarak alınacağı belirtildi.

Özetlere göre birçok üye, süregelen teşvik zorunluluğu nedeniyle getiri eğrisi kontrolünde ayarlama yapılmasının uygun olduğunu belirtirken, bir üye ise bu hamlenin gelecekte negatif faiz politikasından yumuşak bir çıkışa yardımcı olacağının sinyalini verdi.

Bir üye, “Getiri eğrisi kontrolünde artan esneklik, yalnızca olası bir çıkıştan önce yan etki riskini azaltmak açısından değil, aynı zamanda gelecekteki bir çıkıştan sonra parasal genişlemeyi sürdürürken para politikasının normalleşmesine sorunsuz bir şekilde devam etmek açısından da oldukça olumlu” dedi. .

Yorumlarda, politika yapıcıların BOJ’un 2016 başında uygulamaya koyduğu negatif faiz politikasından kademeli olarak çıkışa ilişkin görüşlerini şekillendirmeye başladığı belirtildi.

haber-talas.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu