Haber

Başkan Altay: “Kent Kütüphanesi Türkiye’nin en simge yapılarından biri olacak.”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay Hem çevresinde yetişmiş ağaçların bulunması, hem de değerli bir öğrenci ve kültürel yaşam merkezi olması nedeniyle ticari olarak kullanılabilecek ve çok fazla gelir elde edilebilecek bir alanda Konya Şehir Kütüphanesi’nin yapılması için çalışmalara başladıklarını söyledi. Önder Altay “Burada hiçbir ağaca dokunmadan, sanki ağaçların içindeymiş gibi o forma göre tasarlanmış bir mimari yapı ortaya çıktı. Ortaya ana yapısı Eşrefoğlu Camisi’nden esinlenerek taş ve ahşaptan oluşan güzel bir eser çıkacak. Burası 30 bin metrekare alan içerisinde 13 bin 555 metrekare kapalı alana sahip.” “Geniş alanıyla Türkiye’nin en ikonik yapılarından biri olacak” dedi. Önder, Türkiye’nin ilk Sıfır Karbon binalarından biri olacak Şehir Kütüphanesi’nin maliyetinin 800 milyon lirayı bulacağını kaydetti. Altay“Ana kütüphanesi, okuma salonları, restoranları ve kafeteryalarıyla gençlerin buluşma merkezi olacak ve şehrin en önemli cazibe merkezlerinden biri olacak” dedi.

Konya Büyükşehir BelediyesiEski Büyükşehir Belediyesi binasının yerine Büyükşehir Belediyesi Binası tarafından inşa edilecek Kent Kütüphanesi’nin temeli törenle atıldı.

Temel atma programında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay,

Darü’l Mülk Projesi kapsamındaki çalışmalardan birinin temelini atmanın gururunu ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

“Darü’l Mülk Projesi kapsamında Konya kültürünü ortaya çıkarmak için çalışıyoruz.”

Konya’nın Selçuklu Darü’l Mülkü olduğunu hatırlatan ve Darü’l Mülk Projesi kapsamında 20 farklı noktada şehrin kültürünü ortaya çıkarmak için ciddi çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Altay “Konya o dönemde kültür ve medeniyetin başkentiydi. Doğulu ve batılı ilim adamlarının buluştuğu bir şehirdir. Mevlana Belh’ten başlayan yolculuğunu Konya’da sonlandırırken aynı dönemde Muhyiddin İbn Arabi de Hz. Endülüs’ten Konya’ya doğru yolculuğuna başladı.” Dünyada değerli vakit geçirmiş değerli bilim adamlarından biridir. Konya, o dönemde inşa edilen Karatay ve İnce Minareli Medreseler başta olmak üzere kültür ve medeniyetin başkentidir. Aynı zamanda dünyanın en tanınmış kitaplarından biri olan Mesnevi’nin yazıldığı yerdir. Yusuf Ağa Kütüphanesi’nin kütüphanecilik alanında da bir geçmişi vardır. “Yazma Eserler Kütüphanesi’ndeki değerli eserler, Konya’nın kitaplara ne kadar değer verdiğini, kütüphane kültürünün ne kadar yüksek olduğunu gösteren önemli göstergelerden biridir” dedi.

“Bu şehrin geleceği için önemli bir binanın temelini atıyoruz.”

Önder, Konya’nın 5 üniversitesi, 130 bin öğrencisi, 500 bine yakın ilkokul ve ortaokul öğrencisiyle tam bir öğrenci şehri olduğunu vurguladı. Altay “Bugün bu şehrin geleceği için değerli bir binanın temelini atıyoruz. Bugün bulunduğumuz yer, uzun süre Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimize hizmet veren bir alan. Maalesef bu binayı yıkmak zorunda kaldık. Beton dayanımının zayıf olması ve deprem riskinin olması nedeniyle bina yerine ne yapmamız gerektiği konusunda değerli niyetler ortaya çıktı.” Aslında ticari açıdan değerlendirecek olursak birçok ilçe belediyesinin bütçesinden daha fazla gelir getirecek, ticari çıkar elde edeceğimiz bir alan olur bu. Ancak hem öğrencilerimiz için hem de kültürel yaşam açısından değerli bir merkez haline gelmesi ve çevresinde olgun ağaçların bulunması amacıyla Konya Şehir Kütüphanesi için bir çalışma başlattık. “dedi.

“Mimarisi Eşrefoğlu Camii’nden esinlenilmiştir.”

Kent Kütüphanesi için Türkiye’nin değerli mimarlarının projeler ürettiğini belirten Önder Altay, şöyle devam etti: “Bu projeye karar vermemizin nedeni çevreye duyarlı bir yapı olması. Çünkü buradaki hiçbir ağaca dokunmadan, o forma göre tasarlanmış bir mimari yapı ortaya çıkıyor. sanki ağaçların arasındaymış gibi ortaya çıktı. Tamamlandığında.” Eksik kısımları da ağaçlandıracağız. 30 bin metrekare alanda 13 bin 555 metrekare kapalı alanıyla Türkiye’nin en ikonik binalarından biri olacak burası. Proje yürütülürken Eşrefoğlu Camii’nin ana yapısından esinlenerek taş ve ahşaptan oluşan güzel bir eser ortaya çıkacak. Üstelik bu bina Türkiye’nin ilk Sıfır Karbon binalarından biri olacak. Konya, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği ile birlikte dünyada sıfır karbonlu binalar için seçilen dört şehirden biri. Dolayısıyla 2030 yılına kadar bu konuyla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Konya Şehir Kütüphanesi de Türkiye’de “İnşallah Türkiye’nin ilk sıfır karbonlu binalarından biri olarak gençlerimizin hizmetine sunulacak.”

“Şehrin en değerli turistik yerlerinden biri olacak.”

Kent Kütüphanesi binasının maliyetinin yaklaşık 800 milyon lira olduğunu paylaşan Başkan Altay, “Ana kütüphane, okuma odaları, restoran ve kafeteryalardan oluşan gençlerin buluşma merkezi, ilçenin en değerli çekim merkezlerinden biri olacak” dedi. Şehir Kütüphanemizin Konya’ya hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen tüm arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum. İnşallah 2025 yılı ortasında bu binayı tamamlayıp şehrimize kazandıracağız. Darü’l Mülk Projesi kapsamında bu büyük resme yapbozun bir modülünü daha ekleyeceğiz ve inşallah bu 20 projeyi 2028 yılı sonunda tamamlayarak, Konya’ya gelen insanların yaşayabilecekleri bir kültürel miras oluşturacağız. İyi eğlenceler. “Ortaya çıkan yapıları hayata geçirmiş olacağız. Gençlerimize hizmet etmek için bu çalışmaları yapıyoruz. Özellikle sabahın erken saatlerinde İl Halk Kütüphanesi’nde sıra bekleyen çocuklarımız için kitaplarla vakit geçirebilecekleri, ders çalışabilecekleri ve kitaplara ulaşabilecekleri yeni bir alan yaratıyoruz” dedi.

“Şehrimizi sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en güzel şehirlerinden biri haline getirmeye çalışıyoruz.”

Bu dönemde Konya’nın en değerli başarılarından birinin birlikte çalışma kültürünü oluşturmak olduğu değerlendirmesini yapan Önder Altay, “İlçe belediyeleri ile büyükşehir arasındaki uyumun en keyifli il olarak ortaya çıktığı bir şehir. İnşallah bu geziyi hem devam eden arkadaşlarımıza hem de yeni arkadaşlarımıza kesintisiz olarak sunacağız.” 42 bin kilometrekarelik 31 ilçemizde şehrimize hizmet etmeye devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla bu dönemde tekrar aday gösterildik. Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanımıza bize olan güveninden dolayı bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Konya partimize ve bize her zaman çok yüksek oranda destek verdi. Son seçimlerde büyükşehirler sıralamada bizi birinci sıraya yerleştirdi. Bu sorumlulukla gece gündüz Konya’ya hizmet için çalıştık, denedik, çabaladık. İnşallah yeni dönemde ‘güçlü bir Konya için bir adım daha’ diyoruz ve yeniden göreve hazırız. Konya, sokaklarda ve meydanlarda gösterdiği sevgiyi bir kez daha gösterecek. Sandıkta bize göstereceğine ve yeni dönemi en yüksek oylarla başlatacağına inanıyorum. “Konya halkına layık olmaya gayret ederek şehrimizi sadece Türkiye’nin değil dünyanın en keyifli şehirlerinden biri haline getirmek için çaba göstereceğiz.”

“Böylesine keyifli bir hizmeti bilime, ilme ve gençlere tercih etmek çok değerli bir fedakarlıktır.”

AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer, temeli atılan Kent Kütüphanesi’nin hayırlara vesile olmasını dileyerek, “Buradaki en önemli bahislerden biri, böyle bir zamanda daha görkemli bir büyükşehir belediye binasının tekrar tekrar yapılabilmesidir. Merkezi bir nokta veya ekonomik getirisi yüksek, iş merkezleri ve ofislerin bulunduğu daha görkemli bir büyükşehir belediye binası yapılabilir.” Bu şekilde yapılan birçok seçenek birden fazla yerde değerlendirilebilirdi. Bunları bir kenara bırakıp bilime, ilme ve gençlere yönelik böylesine güzel bir hizmeti tercih etmenin gerçekten değerli bir fedakarlık ve bilinç olduğunu düşünüyorum. Konya’yı Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biri haline getirmek için “Kaldığımız yerden birlikte çalışmaya, mücadeleye devam edeceğiz. Bunu da eskisi gibi aynı birlik, beraberlik ve uyumla başaracağız” dedi.

Bu organizasyonun hepimize, hem gençlerimize hem de araştırmacılarımıza büyük katkısı olacak” dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Latif Selvi ise kütüphanelerin ve kütüphaneciliğin önemine değinerek, şunları söyledi: “Bu kurumun hem gençlerimize hem de araştırmacılarımıza çok büyük katkıları olmasını diliyorum. Milli Eğitim Bakanımızın şehrimizi ziyaretinde söylediği bir cümle var. ‘Konya’daki belediyeler eğitim ve dayanışma konusunda örnek teşkil etmektedir.’. Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimiz bu konuda hem okullarımızın hem de okullarımıza katkı sağlayacak alt eğitim alanlarının oluşturulmasında çok büyük hizmetler yaptılar. Devam edecekler. İnşallah milletimizin teveccühüyle yeni dönemde de bu hizmetlerin devamı oluşturulacak, yeni dönemde de bu hizmetlerin başarıyla hayata geçirilmesini temenni ediyorum. Bu, şehirde daha büyük başarıya katkıda bulunacak bir yol. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçen herkesi kutluyor ve tebrik ediyorum. Bundan sonra da bu ve benzeri başarılı çalışmaların artarak devam etmesini diliyorum.”

“Belediye başkanımızı belediye bütçesinden yapılan fedakarlıktan dolayı tebrik ediyorum.”

AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan, AK Partili belediyelerin temeli atılan bu tesisle betonlama konusundaki asılsız iddialara yanıt verdiğini vurgulayarak, “Burada birçok proje üretilecek ve belediyeye ciddi bir gelir elde edilecek” dedi. Bütçeyle mükemmel bir eserin, ikonik bir yapının ortaya çıkacağını ve bu yapının ortaya çıkacağını görmek önemli.” Gençlerimize, bilimimize, ilim ve sanatımıza hizmet edeceğini görmek, bizim tarafımızdan yapılan büyük fedakarlığın göstergesidir. Belediye başkanımızı belediye bütçesinde yapılan fedakarlıktan dolayı tebrik ediyorum. Ancak insanlığa yapılan yatırım en büyük yatırımdır. Gençlerimiz burada büyüyecek, burada okuyacak, burada araştırma yapacak, burada keyif bulacak. “Halkımızın Konya’ya ve ülkemize çok daha büyük getiriler sağlayacak maddi ve manevi kazanımlar elde etmesini temenni ediyorum” dedi.

“Kültür varlıklarımızı koruyan bu yapının hayırlı olmasını diliyorum.”

Konya Valisi Vahdettin Özkan, “Büyükşehir Belediye Başkanımızın da tarif ettiği bu kütüphane, çevre dostu bir kütüphane gibi görünüyor. Farklı fonksiyonları bünyesinde barındıran çok kapsamlı bir kütüphane. Tarihimizin değerleri ve mirası. Kültürel değerlerimiz, eğitim değerlerimiz, “Geleneklerimizi taşırken yüzyıllara hitap edecek, çevreye duyarlı bu yapıyı ilimize kazandırdığı için Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum. Bu devasa yapıya, derin tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkan bu yapıya hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Garnizon Komutanı Tümgeneral Cemil Lütfi Özkul, Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Remzi Karaarslan, ?Büyük Birlik Partisi İl Başkanvekili Mehmet Atasagun, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırcı, ?Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, ?Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Oda, sivil toplum kuruluşu lider ve temsilcilerinin katıldığı programda konuşmaların ardından vakıf, Şehir Kütüphanesi’nin temeli dualarla atıldı.

basmakci-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu