Haber

ABD Hazine Bakanı, Çin Merkez Bankası Başkanı ile G20 Zirvesi’nde görüştü

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile Çin Merkez Bankası (PBoC) Lideri Yi Gang, Endonezya’nın Bali Adası’nda düzenlenen G20 Doruğu’nda yüz yüze görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme, dünyanın en büyük iki iktisadının kurmayları ortasında 4 ay sonra birinci üst seviye temas oldu.

ABD Hazine Bakanı Yellen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, görüşmede Yi ile “küresel makroekonomik ve finansal zorluklar ile iki ülkenin ekonomik beklentilerini tartıştıklarını” belirtti. Yellen, Çinli yetkililerle gelecekte yakın teması sürdürmeyi umdukları söz etti.

PBoC’den yapılan açıklamada ise görüşmenin “yapıcı” geçtiği kaydedildi.

ABD Başkanı Joe Biden ile Çinli mevkidaşı Şi Cinping’in, doruktaki yüz yüze görüşmesinin akabinde gerçekleşen buluşma, iki ülke ortasında ekonomik ve teknolojik rekabetin arttığı, buna bağlı uyuşmazlıkların gündemde olduğu bir periyoda denk geldi.

Pekin ile Washington ortasında evvelki Lider Donald Trump periyodunda Çin ihraç eserlerine getirilen tarife artışlarından kaynaklanan uyuşmazlık hala çözülmüş değil.

İki ülke, 2020’nin başında, karşılıklı artırdıkları gümrük tarifelerinin bir kısmını askıya alan “Faz-1” muahedesini imzalamasına rağmen Biden hükümetinin ağustosta yaptığı gözden geçirmenin akabinde, yaklaşık 16 milyar dolarlık ihraç eserine getirilen yüzde 25 gümrük vergisi artışı devreye alınmıştı.

Hazine Bakanı Yellen, enflasyonu dizginleme gayretlerine katkı sağlayacağı gerekçesiyle ilave tarifelerin kaldırılması daveti yaparken Lider Joe Biden, Trump periyodu artışlarından kimilerini geri çekmeyi düşündüklerini açıklamıştı.

Öte yandan ABD’nin Çin’in çip sanayisine yönelik teknolojik kısıtlamaları, Çin’in bazı sektörlerde sürdürdüğü piyasaya erişim engelleri ve fikri mülkiyete dair anlaşmazlıklar da iki ülkenin ekonomik ilişkilerinin gündemini oluşturuyor.

Ancak Çin’de ekonomiyi yöneten takımlardaki beklenen değişim nedeniyle ileriki aylarda manalı müzakerelerin yapılması öngörülmüyor.

Çin Komünist Partisi’nin geçen ay yapılan Ulusal Kongresi’nde iktisadın idaresinden sorumlu Başbakan Li Kıçiang, Washington ile ticaret müzakerelerini yürüten Liu He ve Merkez Bankası Lideri Yi, partinin ana idare organı olan Merkez Komite’de yer almamıştı.

Üç ismin martta yapılacak Ulusal Halk Kongresi’nin akabinde emekliye ayrılması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu